Зігріваючий напій для зимової рибалки - З під льоду - Все про рибалку, рибалка відео ловля щуки та ловля окуня.
Зігріваючий напій для зимової рибалки



Уявіть собі, наприклад, багатокілометрові переходи по пересіченій місцевості, коли спочатку доводиться відмахати кілометрів кілька по сніжній цілині, так, що сім потів зійде, а потім повільно остигати, сидячи біля лунки. А тут і вітер посилиться, а слідом за ним ще й мороз почне додавати ... Багатьом напевно знайомі описані ситуації. У пішому «рибальському туризмі» кожен грам ваги на рахунку - тягнути-то все доводиться на власному горбі. Тому багато хто відмовляється від їжі, в кращому випадку прихоплять з собою бутерброд або пару "Снікерсів", а от без пиття обійтися неможливо. Очевидно, що вибір "правильного рибальського напою" стає досить важливим завданням.

Що особливого на рибалці в зимовий період?
У холодну пору року рідинний обмін організму з навколишнім середовищем будується трохи інакше, ніж влітку. По-перше, значно зменшується сама потреба в рідині. Якщо літня норма для одноденної риболовлі при жаркій погоді може легко перевалити за літр-півтора, то зимова приблизно вдвічі менше - максимум 0,5-0,7 л. По-друге, в холодну пору року організм намагається позбаватись від надлишків рідини не стільки через шкіру (піт), скільки через сечовий міхур. Мало того, пітніти в холодну пору року взагалі вкрай небажано, тому що мокрий від поту одяг - прямий шлях до подальшого переохолодження. Описана проблема вирішується, з одного боку, правильним зимовим одягом із сучасних дихаючих матеріалів, з іншого боку, вибором "правильного" напою.

Екскурсія до Тибету
Яким же повинен бути ідеальний напій для риболовлі в холодну пору року? Зрозуміло, ніщо не нове під Місяцем, і такий "ідеальний напій для холодів" був винайдений кілька сотень або навіть тисяч років тому назва цього напою - тибетський чай. Тибет - це високогір'я з вкрай суворими кліматичними умовами: зимова температура до -30 в поєднанні з ураганними вітрами. Тибетський чай і був "винайдений" жителями високогір'я та протягом століть довів свою корисність і незамінність саме в холодному кліматі.

У загальних рисах рецепт тибетського чаю виглядає наступним чином: заварюється міцний чай (до 100 грамів сухої заварки на 1 літр окропу!), До нього додається топлене масло яка (чверть від обсягу окропу), чай і масло ретельно перемішуються (збиваються) у спеціальній довгастій посудині до однорідної консистенції, що нагадує рідку сметану, і в отриманий чай по смаку додають сіль і спеції. Така "екзотика" може відлякати, і бажання пити зовсім не то чай, не те суп навряд чи виникне. Однак давайте розбиратися по порядку.

По-перше, якщо влітку краще пити слабо заварений чай, щоб наявні в ньому зігріваючі і тонізуючі речовини не перевантажували і без того замучений спекою організм, то в холод краще пити саме міцно заварений чай, отримуючи всі корисні речовини чаю, так би мовити, в концентрованому вигляді. Зрозуміло, не варто робити з чаю чифір, але ось спробувати наблизитися до "тибетської норми" (50-70 г заварки на 1 літр) можна.

По-друге, поєднання "гаряча рідина + жир" в холоди більш ніж виправдано. Багато зимових рибалок давно вже прийшли до відкриття, що кращий бутерброд у поєднанні з термосом гарячого чаю - це бутерброд з салом. Сало не тільки не замерзає на морозі, але і є прекрасною висококалорійною і зігріваючою їжею. Як відомо, енергетична цінність жирів для організму дуже висока. Саме тому додавання в тибетський чай такого "важкого" (тугоплавкого) жиру, як масло яка, не випадкове. Вживання таких жирів захищає організм від переохолодження, допомагає легше переносити холод, компенсує підвищені енерговитрати. По-третє, додавання спецій в чай також виправдано, оскільки значно посилює його зігріваючий ефект. Більше того правильно підібрані прянощі зігрівають, але при цьому не є потогінними засобами. Така пряність як кардамон, наприклад, володіє унікальною властивістю пригнічувати потовиділення, що взимку вкрай важливо.

Тибетський чай з підручних матеріалів
Але як адаптувати традиційний тибетський рецепт до сучасних умов? Справа в тому, що на Тибеті для заварювання "ідеального зимового чаю" використовується особливий різновид чаю - плитковий після-ферментований чай. Прийнята в усьому світі його китайська назва - ПУ-ЕР. Пу-ер виробляють у Китаї, але основний обсяг цього чаю споживається саме в Тибеті. Купити чай пу-ер проблематично. Продається він лише у великих містах у чайних клубах, і коштує, м'яко кажучи, зовсім недешево. Так що при всьому бажанні точно скопіювати рецепт "ідеального зимового чаю" з Тибету у нас не вийде: масло Яка недоступне, чай пу-ер важкодоступний. Як вийти з цієї ситуації?

Якщо немає можливості дістати чай пу-ер (або вам не сподобався його специфічний смак), то в якості заварки можна використовувати звичайний чорний чай. У традиційних східних культурах чорний чай на відміну від зеленого (та інших різновидів чаю) вважається саме зимовим чаєм, тому що гірше освіжає (у порівнянні з зеленим), але має більш виражений зігріваючий ефект і менше перевантажує видільну систему. Краще використовувати міцні листові цейлонські або індійські чаї з вираженим смаком. Класичним "зимовим" чаєм в Англії вважається "Ерл Грей" - чай, ароматизований Бергамотовим маслом. Бергамотове масло надає додаткової зігріваючої дії на носоглотку і тому вважається класичним антипростудним засобом. Аналогічну дію надає чай, ароматизований натуральним цитрусовим або рожевим маслом. Втім, якщо вам не подобаються ароматизовані чаї, то можна обмежитися яким-небудь звичайним чорним чаєм. Масло Яка нам не бачити, але можна зварити чай на молоці з високим відсотком жирності, а ще краще - на вершках. Чай, зварений на молоці - дуже смачний і поживний напій! До того ж у термосі такий чай остигає значно повільніше, ніж звичайний, на воді. Можна до чаю, звареного на вершках чи молоці, додати 1-2 чайні ложки звичайного або топленого вершкового масла. Якщо масло свіже та досить гарної якості, то ви навіть не помітите зміни смаку напою від такої досить корисною і калорійної добавки.

Для посилення зігріваючої дії чаю добре на літр чаю додати кілька горошин чорного (гіркого або запашного) перцю, або кілька зерен кардамону, або 1 гвоздику, або 2-3 зернятка бадьяна. Існує також спеціальна суміш прянощів, призначених саме для "зимового" чаю - МАСАЛА. Базовими компонентами масалу є коріандр, кардамон, гвоздика, кориця і перець. Інші компоненти (ще 4-6 пряноcтей) можна варіювати. І останнє. На відміну від літнього правила - пити якомога частіше, але потроху, - взимку слід протягом риболовлі влаштувати одне, максимум два, але грунтовних чаювання. Логіка проста: чим частіше ви будете відкривати термос на морозі, тим швидше буде остигати чай. На сильному морозі 1-2 чаювання дозволять напитися досить гарячого чаю, а ось до третього у вас в термосі, швидше за все, залишиться тільки теплувата юшка, користі від якої буде набагато менше.

Зимовий чай на молоці
У порожній металевий чайник засипається приблизно 50 г сухої заварки (чорного чаю або чаю пу-ер), ця заварка заливається окропом таким чином, щоб він змочив її і приховав не більше ніж на 2-3 мм. Заварка витримується буквально 1-2 хвилини, після чого в неї доливається 1 літр молока і чайник ставиться на вогонь. Після доведення суміші до кипіння, її необхідно ще трішки варити на маленькому вогні, буквально 3-5 хвилин. Як тільки суміш закипить, в неї необхідно додати прянощі. Якщо це готова суміш масала, то я додаю 1-1,5 чайні ложки суміші; якщо масалу під рукою немає, то прянощі додаються окремо за смаком. Якщо намічається ходова рибалка, то на етапі варіння я додаю в суміш щіпочку солі (за смаком). Якщо планується сидяча рибалка, то для підвищення калорійності і посилення зігріваючого ефекту я в подібний чай з молоком додаю 1-2 ст.л. цукру і 1-2 ч.л. меду. Зазвичай така невелика кількість меду і цукру "губиться" в молоці, не провокуючи спрагу і потогінний ефект, але при цьому чудово зігріває. Після закінчення варіння я додаю в чай 1-3 чайні ложки пряженого або звичайного вершкового масла, ретельно його перемішавши. Після цього (бажано через сито), готова суміш переливається в термос.

Категорія: З під льоду | Переглядів: 1022 | Додав: rubalka-mr | Рейтинг: 4.0/1 |
Всього коментарів: 0
Добавляти коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі - зареєструйтесь, або увійдіть ввівши пароль і логін !
[ Регістрація | Вхід ]
[BODY]